Home
Home
Menu
Zeewolde ruimte om te recreëren

Flevoland zet kraptesector Techniek hoog op agenda

Lasser_Photojpg.jpg In de arbeidsmarktregio Flevoland is de Sectortafel Techniek Flevoland (STF) geïnstalleerd. Met dit samenwerkingsplatform wordt de verbinding gelegd tussen vertegenwoordigers van de technische branches en individuele Flevolandse werkgevers. Daarmee plaatst het regionale samenwerkingsverband en initiatiefnemer Regionaal Werkbedrijf Flevoland (RWF) de kraptesector Techniek hoog op de agenda. Dat is nodig om de instroom van personeel te verbeteren en het vakmanschap voor de sector te behouden. Het RWF beoogt dit te bereiken door de band met de werkgevers, brancheorganisaties en uitvoeringsorganisaties te verstevigen en gelijktijdig de werkgeversdienstverlening te versterken en te verbeteren.

Tekort aan personeel
Ondanks de coronacrisis, waardoor de arbeidsmarkt voor veel sectoren (tijdelijk) is afgekoeld, zijn er nog altijd beroepen en sectoren met een structureel tekort aan personeel.  Dit geldt bijvoorbeeld voor veel beroepen in de techniek. In de (werktuig)bouw, metaal, elektrotechniek en de installatietechniek wordt voor de komende jaren een blijvend tekort verwacht, zo laat UWV in haar Regio in Beeld analyse van de Flevolandse Arbeidsmarkt weten. Bovendien stellen de steeds veranderende eisen aan werk werkgevers óók voor de uitdaging om voldoende en adequaat geschoold personeel te vinden.

Provinciebreed kennis- en ervaringsplatform
In Flevoland is ervoor gekozen om alle krachten in de technische branche te bundelen. Om die reden is het Servicepunt Techniek Flevoland opgegaan in de nieuwe sectortafel. “De Sectortafel Techniek Flevoland is een provinciebreed kennis- en ervaringsplatform waarin de overheid, ROC-onderwijs Flevoland, Windesheim en de technische branchepartijen actuele arbeidsmarktvraagstukken in de technische sector analyseren en vertalen naar concrete acties”, zegt Hans Marsé, directeur van Breedveld & Schröder in Almere. Marsé trekt samen met Frans Bergman van SWA HR-diensten de sectortafel. Bergman, tevens projectleider Servicepunt Techniek Midden, zegt: “De sectortafel zorgt ervoor dat Flevolandse werkgevers in de technische sector advies en actieve praktische ondersteuning krijgen bij het vinden en behouden van vakmanschap. Daarnaast moeten we zorgen dat de intersectorale samenwerking en het veilig oversteken van mensen tussen sectoren verder vorm krijgen.”

Supportlijn
Om werkgevers in de techniek te helpen is er door het RWF een supportlijn ingericht. Hier kunnen werkgevers, maar ook werknemers, met vragen terecht. Deze supportlijn is ondergebracht in het speciaal voor dat doel ingericht Schakelteam Techniek, dat ook de STF-acties ten uitvoer brengt. Projectleider van het Serviceteam Techniek is John Baak, senior adviseur werkgeversdiensten UWV. Hij zegt: “Het Schakelteam Techniek kan bij krimp en groei veel voor werkgevers betekenen. Bijkomend voordeel hierbij is dat dit kosteloos is voor zowel werkgevers als werkzoekenden door de ondersteuning van alle partners in dit project.”
Bij het vinden van een passende baan binnen de technische sector worden werkzoekenden door loopbaancoaches en arbeidsmarktcoaches begeleid. Ook worden mbo-studenten in de techniek begeleid bij hun zoektocht naar een leerwerkplek of stageplaats. Baak: “Met het plan ‘Kansen voor iedereen op de technische arbeidsmarkt in Flevoland’, dat wordt gefinancierd door de provincie, bouwt het Schakelteam Techniek aan effectieve toeleiding naar de technische arbeidsmarkt. Met dit plan halen wij kandidaten, die interesse hebben in de techniek, als het ware door een trechter richting werk.’

Succesvol oriëntatieprogramma
Inspelend op het tekort aan goede arbeidskrachten in de sector is het Schakelteam Techniek verleden maand een oriëntatieprogramma gestart. Dit programma trok een groep van 75 kandidaten en had daarmee een succesvolle start. De deelnemers aan dit programma gaan de komende maanden kennismaken met de technische sector. Een eerste groep begon bij het ROC van Flevoland (Almere en Lelystad) en ROC Friese Poort (Emmeloord) een kennismaking met het werken in de techniek. Het gaat daarbij om een oriëntatie in de breedste zin in verschillende sectoren. Denk aan werktuigbouw, installatietechniek, metaal en elektrotechniek. Bij geschiktheid volgt er een verdiepende oriëntatie met een assessment om tenslotte via leerwerktrajecten in te stromen in de technische sector.
Werkgevers in de technische sector die hulp nodig hebben bij het vinden en behouden van vakmensen kunnen contact opnemen met de Supportlijn van het Schakelteam Techniek: www.flevolandwerkt.info/schakelteams
Werkzoekenden die geïnteresseerd zijn in werken in de techniek kunnen contact opnemen met het Leerwerkloket Flevoland http://flevoland.lerenenwerken.nl  

Terug naar overzicht

Delen: